Steviala Ery-Bronze, wat is het nou eigenlijk?

Een vraag die ik regelmatig gesteld krijg, wat is Steviala Ery-Bronze nou eigenlijk en waar kan je dit verkrijgen? Ruim een jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met het merk Steviala en haar producten. Voor mij was het even zoeken hoe ik de producten kon gebruiken in mijn recepten en wat voor toegevoegde waarde deze producten hadden tov andere suikervervangers. Na ruim een jaar heb ik er genoeg informatie over gevonden en heb ik er veel mee gewerkt. Daarom werd het tijd dat ik deze vraag eens uitgebreid beschrijf in deze blog. 

Ery-Bronze, wat is het nou eigenlijk?

Steviala Ery-Bronze is een suikervrije en koolhydraat vrije bruine suikervervanger op basis van erythritol en natuurlijke extracten en bevat geen koolhydraten.  De ingrediënten van Ery-Bronze zijn 100% Erythritol, fruit extracten en natuurlijke aroma’s.

Is het dan ‘chemisch’ hoor ik je denken? Nee juist het tegenovergestelde. Het is een GMO vrij product en dat houdt in dat het product niet genetisch gemanipuleerd is. Ery-Bronze bevat pure Erythritol. Erythritol is een suikeralcohol, maar bevat geen calorieën en heeft niet dezelfde werking in het lichaam als normaal suiker. Het gaat het lichaam weer uit zoals het erin gekomen is. Daardoor zal je bloedsuikerspiegel er niet op reageren en is deze Steviala Ery-Bronze zeer geschikt voor diabetici. Daarnaast is Erythritol tandvriendelijk omdat de bacterieën in de mond de zoetstof niet kunnen afbreken tot schadelijke zuren die gaatjes kunnen veroorzaken.

Qua zoetkracht heeft de pure Erythritol de zoetkracht van 70% ten opzichte van normale suiker maar het heeft wel de zoete smaak. De kracht van Ery-Bronze is dat het geen bittere bijsmaken heeft en geen Melasse of Glycerol zoals de meeste zoetstoffen wel bevatten. Melasse is namelijk wél een suiker. Dit is afkomstig van suikerbieten en bevatten nog ongeveer 50% suikers. Zoetstoffen die dus Melasse bevatten, zijn niet geheel suikervrij maar worden wel vaak verkocht onder de nom van ‘het is een suikervrije zoetstof’. Daarnaast bevat het geen Glycerol. Glycerol wordt gebruikt als toevoeging in cosmetica, bij antivries, maar ook om voedsel zoet te maken. Glycerol wordt commercieel meestal synthetisch gemaakt uit aardolie. Het kan ook uit plantaardig of dierlijk vet gemaakt worden, maar dat is heel veel duurder en wordt waarschijnlijk commercieel niet gedaan. Glycerol staat ook beter bekend als E nummer E422. 

Prijs-kwaliteit verhouding?

In eerste instantie lijkt de Steviala Ery-Bronze duur, maar als je het gaat vergelijken met andere zoetstoffen, valt het op dat dit niet het geval is. De kracht van de Ery-Bronze is dat het een puur product is, de smaak heeft van echte suiker en geen andere toevoegingen heeft. Zo betaal je voor een andere bruine suikervervanger van 250 gram 8,95€ waar wel Melasse in verwerkt is. Hierdoor is het niet 100% suikervrij, wat kan betekenen dat je lichaam hier alsnog anders op reageert t.o.v. als je Steviala Ery-Bronze gebruikt. Bij Steviala betaal je voor 400 gram 11,95 €. 

Conclusie

Steviala Ery-Bronze is een natuurlijk product wat bestaat uit 100% pure Erythritol, zonder andere toegevoegde ingrediënten zoals Glycerol of Melasse. Ery-Bronze heeft de smaak en de structuur van bruine kristalsuiker en de zoetkracht is 30% minder tegenover suiker. Doordat het geen koolhydraten bevat, is het goed toe te passen in een koolhydraatarm, koolhydraatbeperkt of suikervrije levensstijl. Maar ook voor mensen met suikerziekte (diabetes mellitus) is het een goed alternatief. Tot slot is het een tandvriendelijke suikervervanger en heb je dus geen reden meer om veel zoet te eten en gaatjes te krijgen! Gebruik de Steviala Ery-Bronze dus in gerechten waar je voorheen gebruik zou maken van bruine kristalsuiker. Lekkere recepten met Ery-Bronze zijn al terug te vinden op de site van Steviala. Wat dacht je bijvoorbeeld van de suikervrije en koolhydraatarme stroopwafels of de koolhydraatarme suikervrije brownies?