Erythritol

Erythritol in suikervrije recepten gebruiken als suikervervanger? Dat kan met Erythritol van Steviala, onze Ery-Pure.  Deze zoetstof is geschikt om mee te bakken tem 200°C.  Deze suikervervanger is naast suikervrij ook nog eens GMO vrij.

Het is een natuurlijke zoetstof, ons ook wel bekend als suikeralcohol of polyol en komt in kleine hoeveelheden voor in sommige fruitsoorten, paddenstoelen en gefermenteerde producten zoals wijn of kaas.
Deze zoetstof wordt met behulp van enzymen geproduceerd uit gefermenteerde granen, suikerbieten of suikerriet.
Door een kristallisatieproces ontstaat een bruikbaar eindproduct dat lijkt op kristalsuiker.  De zoetkracht is zo’ n 70% van suiker.

Erythritol

Het heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel en bevat vrijwel geen energie. Dit komt omdat deze zoetstof gedeeltelijk wordt opgenomen in de dunne darm en grotendeels in de dikke darm.  Het wordt slechts voor 70 à 90% opgenomen in het bloed en vervolgens uitgescheiden via de urine. Dit verklaart ook waarom deze zoetstof niet zo snel winderigheid, opgeblazen gevoel en diarree geven zoals bij andere polyolen al wel vrij snel het geval kan zijn als men er nét even wat teveel van consumeert. Gebruik je meer dan 0,66 gram erythritol per kilo lichaamsgewicht per dag, dan kunnen er wel mogelijke darmklachten voorkomen.

Zoals eerder geschreven komt deze zoetstof van nature voor in tal van vruchten zoals meloenen en peren, maar het komt ook voor in bijvoorbeeld champignons. Na de fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd.

 

Erythritol

Onze erythritol is niet genetisch gemodificeerd en is afkomstig uit Europa.

Erythritol van Steviala smaakt heerlijk en heeft geen nasmaak of zorgt niet voor tintelingen op de tong. Daarnaast is het ook gluten, tarwe en soja vrij.  Erythritol is geschikt voor diabetici, zij die op hun gewicht willen letten en bij een koolhydraatarm dieet. Deze zoetstof kan daarnaast ook gebruikt worden door mensen met een fructose intolerantie.

2 gedachten over “Erythritol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.