Recept: Koolhydraatarme en suikervrije Friese Oranjekoek

Deze koolhydraatarme en suikervrije Friese Oranjekoek werd door Anne van Fun & Healthy Food geplaatst op Instagram met de vraag of jullie dit recept wilden hebben! Dit bleek een erg populair verzoek te zijn! Daarom heb ik dit recept uitgeschreven, zodat ook jij kan genieten van een koolhydraatarme en suikervrije Friese Oranjekoek!

koolhydraatarme en suikervrije Friese Oranjekoek

 

 

Welke ingrediënten heeft u nodig voor de koolhydraatarme Friese Oranjekoek?

Bodem

Spijs

Glazuur

  • 100 gram Steviala Frost
  • 125 ml verse Slagroom
  • 45 ml gepureerde aardbeien

Garnering

 

Bereidingswijze koolhydraatarme en suikervrije Friese Oranjekoek

Begin met het maken van de spijs door alle ingrediënten van de spijs door elkaar te kneden met je handen. Maak vervolgens een bol van de spijs en rol deze op in een stuk huishoudfolie. Leg de spijs in de koelkast tot je deze verder kan verwerken in het recept.

Maak daarna het deeg voor de bodem door alle ingrediënten van de bodem met je handen te kneden tot een soepel deeg. Het deeg is mogelijk plakkerig, maar dit is normaal. Wikkel het deeg vervolgens in een stuk huishoudfolie en leg dit voor ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Na 30 minuten ga je de oven voorverwarmen op 165 °C en bekleed je een vierkante bakvorm van 22 cm met bakpapier.

Pak vervolgens het deeg er weer bij en verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Leg een stuk bakpapier op het aanrecht en leg hier 1 deel deeg op. Dek dit af met een stuk huishoudfolie en rol het deeg uit tot de grootte van je vierkante bakvorm. Bekleed de bodem van de vorm met het uitgerolde stuk deeg. Zorg dat het deeg gelijkmatig over de bodem verdeeld wordt. Haal daarna het spijs uit de koelkast en rol deze ook uit tot het formaat van de bakvorm. Verdeel het spijs over de deeglaag en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is. Vervolgens rol je het laatste stuk deeg uit en leg dit bovenop het spijs.  Bak de Friese Oranjekoek dan 30 minuten in de oven. Als de koek klaar is laat je deze buiten de oven afkoelen.

 

Het glazuur maken

Maak in de tussentijd het glazuur door de Frost met de slagroom en gepureerde aardbeien te roeren tot een gladde glazuur. Zodra de koek is afgekoeld bestrijk je de bovenkant met het glazuur. Laat dit even drogen tot het glazuur harder wordt.

Snijd daarna de Friese Oranjekoek in totaal 25 stukken (5 bij 5). Maak tot slot de garnering door de slagroom met de Steviala druppels stijf op te kloppen. Schep de slagroom in een spuitzak en spuit op elk stukje Friese Oranjekoek een toefje slagroom. Bewaar de koeken in de koelkast, versier eventueel nog met wat vers fruit.

Heb jij de koolhydraatarme en suikervrije Friese Oranjekoek gemaakt? Deel deze dan via social media en laat iedereen weten wat je ervan vindt! Wist je dat je met de suikervrije en koolhydraatarme spijs ook deze heerlijke gevulde speculaastaart kan maken? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.