Free shipping in Belgium and the Netherlands from 60€, for other countries, change language on the right.

Zoetstof uit Stevia versus Sucralose: welke zoetstof en waarom?

Stevia zoetstof versus sucralose: welke zoetstof willen wij gebruiken? Sucralose is een vrij oude speler op de markt voor suikervervangers. Je ziet het steeds vaker op ingrediënten lijsten staan van “suikervrije” producten. Maar wat is dan juist het verschil met zoetstof uit Stevia? In dit artikel zullen we ingaan op wat sucralose precies is, wat het verschil is met zoetstof uit Stevia en voor welke zoetstof wij liever kiezen.

Wat is sucralose?

Sucralose, ook wel het e-nummer E955, is een kunstmatige zoetstof. Pas sinds 2004 is het toegestaan om sucralose toe te voegen aan frisdranken en voedselproducten in Europa. Omdat sucralose officieel geen suiker is, mogen producenten suikervrij op de verpakking vermelden. Echter is sucralose wel degelijk gemaakt van suiker. Tijdens het productieproces wordt chlooratomen toegevoegd aan de sucralose-moleculen. Dit maakt sucralose een kunstmatige suikervervanger. Ook wordt sucralose niet opgenomen door het menselijk lichaam. Ons lichaam heeft simpelweg niet het vermogen om deze verbinding te verwerken. Ons lichaam kan de sucralose niet verteren of verwerken. Daarom worden er ook geen calorieën opgenomen. Sucralose is met name terug te vinden in light en “suikervrije” dieet producten. Sucralose is bijna 600 keer zoeter is dan gewone suiker. Daarom is het voor veel voedselproducenten voordeliger om hun producten op smaak te brengen met sucralose.

Zoetstof uit Stevia versus sucralose zoetstof

In tegenstelling tot sucralose is zoetstof uit Stevia, of correcter verwoord steviolglycosiden, wél een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Zoetstof uit Stevia is namelijk afkomstig en worden geëxtraheerd uit de bladeren van de Stevia Rebaudiana plant. Via een ingewikkeld proces bekomt men zoetstof uit Stevia of steviolglycosiden. Deze zoetstof zorgt voor een zoete smaak. Net zoals sucralose kan steviolglycosiden niet opgenomen worden door ons lichaam. Echter, het verschil met sucralose is dat zoetstof uit Stevia een zoetstof is van natuurlijk oorsprong en wordt geëxtraheerd uit de Stevia plant. Beide zoetstoffen zijn wel goedgekeurd.

Wij kiezen voor Steviala!

Alle tafelzoetstoffen of suikervervangers van Steviala zijn op basis van zoetstof uit Stevia en/of Erythritol en bevatten dus geen kunstmatige zoetstoffen. Je kan dus kiezen voor Steviala producten wanneer je houdt van zoet. Want zoetstof uit Stevia is natuurlijk zoet. De suikervervangers van Steviala zijn ideaal om mee te bakken en koken. En dat zonder rare nasmaak! Kiezen voor Steviala zoetstof in poeder vorm, dat is kiezen voor een natuurlijke zoete smaak! En dat maakt de suikervervangers van Steviala volgens ons de beste zoetstof keuze.