Suikervrije koolhydraatarme pepernoten bakken

De feestdagen en pepernoten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo strooien de Pieten al ver voor 5 december met pepernoten in het rond. Wel bevat deze lekkernij aardig wat suiker. Gelukkig kunt u tegenwoordig ook suikervrije en koolhydraatarme pepernoten bereiden. Door het ontbreken van koolhydraten is deze heerlijke traktatie ook uiterst geschikt voor diabetici. 

Suikervrije pepernoten: een echte traktatie

Met het bakken van koolhydraatarme pepernoten bent u prima een middagje zoet. Bovendien zijn het heerlijke producten om met elkaar te maken. Geniet bijvoorbeeld van een middagje pepernoten bakken samen met uw kinderen. Na afloop smaken ze nóg lekkerder dan wanneer u ze in de winkel koopt. Ook suikervrije pepernoten zijn een echte traktatie. Gelukkig komt u er dankzij het ontbreken van koolhydraten totaal niet van aan.

Deze versgebakken suikervrije pepernoten verspreiden een heerlijke geur. Het is dan ook ontzettend leuk om zelf pepernoten te bakken, bijvoorbeeld samen met de kinderen. Voor ongeveer 35 tot 45 pepernoten heeft u onderstaande ingrediënten nodig.

Ingrediënten

Suikervrije koolhydraatarme pepernoten

  • 100 gram Steviala amandelmeel 
  • 50 gram roomboter 
  • 35 gram Steviala Ery-Bronze 
  • 1 volle eetlepel koek- en speculaaskruiden 
  • 2 eetlepels melk 
  • Een halve eetlepel baking soda

Wat is Steviala Ery-Bronze?

Steviala Ery-Bronze is een bruine suikervervanger die geen koolhydraten bevat. Daardoor kunnen ook diabetici er prima pepernoten mee bakken. Ery-Bronze wordt onder andere gemaakt op basis van natuurlijke bruine erythritol, ook wel ‘suikeralcohol’ genoemd. Groot voordeel van erythritol is dat het zeer weinig effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Dit komt door het feit dat de zoetstof voornamelijk in de dikke darm terecht komt. Door een speciaal kristalproces heeft het eindproduct bijna dezelfde structuur als kristalsuiker. Wel is de zoetkracht ongeveer 30 procent minder dan die van gewone suiker.

Bereidingswijze

Suikervrije koolhydraatarme pepernoten bakken

Verwarm voordat u de pepernoten gaat bakken de oven voor op 160 graden en plaats wat bakpapier op het rooster. Smelt vervolgens de roomboter en pak een kom waarin u alle droge ingrediënten bij elkaar doet. Laat de boter niet te warm worden en nadien even afkoelen. Voeg de boter vervolgens toe bij de ingrediënten in de kom. Voeg dan 2 eetlepels melk toe. 

Als het goed is heeft u nu het beslag in handen. Deze voelt een beetje nat aan. Maak er vervolgens kleine en platte bolletjes van. Daardoor begint het echt te lijken op pepernoten. Plaats de suikervrije pepernoten vervolgens 15 minuten in de oven. Werp regelmatig even een blik in de oven, om te controleren of de pepernoten er goed uitzien. Laat de pepernoten vervolgens minstens 2 uur afkoelen.